magasinet-rus.dk

Forside Forebyggelse Forskning og Undersøgelser Unge hjerner kan tage varig skade af alkohol

Unge hjerner kan tage varig skade af alkohol

Udskriv

Når alkoholen forbrændes virker det som gift på nervecellerne. Det er især farligt for de unge hjerner, siger psykiater.

Frontallappen, hvor vores sociale kompetencer sidder, er den del af hjernen, der bliver mest påvirket af alkohol. Stor påvirkning over lang tid kan forårsage varige skader på hjernen og føre til depression, angst og anden psykisk sygdom, siger psykiater Jakob Ulrichsen.

Skaden sker, når drukturen stopper, og alkoholen forbrændes. Alkoholen dæmper hjernens aktivitet, men når alkoholen forbrændes, kompenserer hjernen med en kortvarig hyperaktivitet, og den proces virker som gift på nervecellerne. Sker det mange gange, kan der ske uoprettelig skade på hjernen, fortæller Jakob Ulrichsen i tv-programmet Danskernes Akademi på DR.

Risikoen størst for de unge
Unge menneskers frontallapper er særligt sårbare over for alkoholen, da de først er helt udviklet i 20 års alderen for drenge og 22 år for piger. Derfor er det et problem, når unge drikker sig i hegnet hver weekend, siger Jakob Ulrichsen.
- Det er altid et problem at fylde et giftstof på celler, der ikke er helt færdigudviklede. Risikoen for at få hjerneskade af alkohol er langt større, når man er ung, end når man er gammel.

Mange unge oplever desuden, at de ikke kan huske, hvad de har lavet, når de vågner efter en vild druktur. Det skyldes ifølge Jakob Ulrichsen, at de har drukket så meget, at de har slukket for Hippocampus, som er den del af hjernen, der gør dem i stand til at tage information ind. Det de unge laver i det tidsrum, hvor hippocampus er ’slukket’, har de med andre ord ikke oplevet.

Hjernen får et chok

- Det er altid et problem at fylde et giftstof på celler, der ikke er helt færdigudviklede. Risikoen for at få hjerneskade af alkohol er langt større, når man er ung, end når man er gammel, siger overlæge Jakob Ulrichsen på dr2

Den permanente hjerneskade opstår, når hjernen igen og igen udsættes for hård druk, fordi hjernen ikke glemmer det ’chok’, den har fået efter en hård druktur. Næste gang den udsættes for det samme, vil den reagere kraftigere, fordi hjernen har opbygget følsomhed over for den type påvirkning, og gangen efter bliver reaktionen endnu kraftigere. Man bygger så at sige ovenpå tidligere drukture og får en kraftigere og kraftigere reaktion, hver gang man drikker igennem, selv om man drikker samme mængde alkohol.

Får man en alkoholskade på frontallappen kan det ifølge Jakob Ulrichsen påvirke ens evne til at planlægge og holde fast i en beslutning, for eksempel en beslutning om kun at drikke tre genstande en aften i byen. Når først man er gået i gang med at drikke, glemmer man nemlig sin beslutning og drikker igennem.