magasinet-rus.dk

Forside Forebyggelse Forskning og Undersøgelser Tvivl om alkohols hjertebeskyttende effekt

Tvivl om alkohols hjertebeskyttende effekt

Udskriv

Idéen om, at et glas vin om dagen forebygger hjertekarsygdomme, får endnu et skud for boven. Det handler snarere om social status, fastslår nyere fransk forskning.

Den franske undersøgelse, som er publiceret i European journal of Clinical nutrition, sår tvivl om, hvilke konklusioner man kan drage, når forskningen viser en bedre overlevelse ved et moderat forbrug af alkohol end ved afholdenhed. De hjerteforebyggende effekter kan vise sig kun at være tilsyneladende, skriver magasinet The Globe.

Talrige undersøgelser i forskellige befolkningsgrupper og lande har ellers vist, at midaldrende og ældre mennesker med et moderat forbrug af alkohol har lavere risiko for at dø af hjertesygdomme end afholdende og storforbrugere af alkohol.
Men nu peger studiet fra Sorbonne Universitetet i Paris på, at mønsteret ikke skyldes en hjertebeskyttende effekt i alkohol, men derimod at gruppen med et moderat forbrug generelt har et bedre helbred og lever et sundere liv end resten af befolkningen.

Forskerne fra Paris studerede 149.733 mennesker fra Urban Paris Ile-de-France kohorten. Kohorten blev delt i fire grupper med henholdsvis intet, lavt, moderat og højt alkoholforbrug. I grupperne med lavt og moderat forbrug viste både kvinder og mænd sig at have bedre helbred end de afholdende og storforbrugerne. Mænd med moderat forbrug havde lavere risiko for hjertekarsygdomme, stress og depression og lavere puls og BMI. De scorede også højere på åndedrætsfunktion og fysisk aktivitet. Lignende resultater så man hos kvinderne, som lavere blodtryk og slankere taljer.
Undersøgelsen viste også, at et moderat alkoholforbrug hænger nært sammen med høj social status.

Alkoholforbrug blev også forbundet med en højere koncentration af High Density Lipoprotein (HDL) i blodet, men undersøgelsen viste ingen hjerteforebyggende effekt af dette, og forskerne lægger vægt på, at det forhøjede HDL-niveau ikke beviser, at alkohol forebygger hjertesygdomme, skriver The Globe. 

Det franske studie et af flere, der de senere år har antydet, at fordelene ved at drikke alkohol er en myte, der skyldes fejlfortolkning af videnskabelig data.