magasinet-rus.dk

Forside Synspunkt Rusmiddelkultur Når nu livet ikke bliver genudsendt

Når nu livet ikke bliver genudsendt

Udskriv

Undersøgelser viser, at kun hver sjette af dem, der drikker for meget, har et ønske om at dæmpe forbruget.

'Livet bliver ikke genudsendt!’

Udsagnet er formuleret af TV-læge Peter Qvortrup Geisling – som i bladet Helse tilføjer: ’Danskerne er veloplyste. Vi ved godt, at rygning dræber, at alkohol og for meget fedt er usundt, og at vi bør dyrke mere motion. Men ikke desto mindre har danskerne altså den korteste levealder i Europa. Vi er på niveau med Albanien og et pænt stykke fra de lande, som vi normalt sammenligner os med.’

Livet bliver for kort
KRAM-faktorerne er årsag til 4 ud af 10 alvorlige sygdomme og tidlige dødsfald. Rygning er den helt store ”skurk” i forhold til levealderen. Men også alkoholen spiller sin store skæbnesvangre rolle.
Vi hører om, at danske unge er de unge i verden, der drikker mest alkohol. I mange tilfælde helt vildt. Hvis det bliver ved, går det helt galt. Og det går hurtigt. Ingen holder til det i længden. Livet bliver for kort.
Men mange ældre har også alt for megen gang i forbruget af alkohol. Måske har det stået på igennem mange år og er på snigende vis vokset og vokset. Det er blevet til overforbrug, til misbrug, til afhængighed. Et dårligt liv. Et kortere liv!

Alkoholforbruget fordoblet
Fra i 60´erne, dvs. over de seneste 50 år, er alkoholforbruget i Danmark steget til det dobbelte. Det skyldes altså ikke alene de, der er unge i dag. Men dem, der var unge engang – og som er blevet ved. ”Rødvinsgenerationen” er den blevet kaldt.
Den store nationale sundhedsprofil 2010 fortæller, at de unge 16-24 årige er top-drikkere: 22% af drengene/mændene drikker over højrisikogrænserne – for pigerne/kvinderne er det 17%. Men også de ældre ligger højt: For mænd i alderen 55-75 år er tallet helt oppe på 16% - og for kvinder i samme aldersgruppe er tallet omkring 10%.
De unge fører. Men de ældre har ført an. Og bliver ved!

Holdningsændring og lovgivning
Den store KRAM-undersøgelse viser, at mange gerne vil lægge usunde vaner på hylden. Dog med alkohol som den markante undtagelse: Kun hver sjette af dem, der drikker for meget, har selv et ønske om at dæmpe forbruget!
Vi har brug for en holdningsændring. Hjulpet på vej af strammere lovgivning.
Livet bliver for kort med for meget alkohol. Det kan ikke leves om – det bliver ikke genudsendt. Og når det nu kun leves en gang, så lad os tage ansvar for eget liv og medansvar for hinandens liv!
Som en vis mand har sagt: Livet leves forlæns, men forstås baglæns!
Det betyder ikke, at vi skal lade stå til – eller satse på en genudsendelse. Tværtimod. Lad os, uanset alder, se sandheden i øjnene: For meget alkohol giver et dårligt liv – og et for kort liv.

Når vi nu godt ved det, så lad os også gøre noget ved det!

 

Fra RUS 2 - 2011
Magasinets ’Synspunkt’ skrives på skift af behandlere, politikere og meningsdannere, som i deres hverdag er beskæftiget med rusmiddelproblemer.