magasinet-rus.dk

Forside Politik WHO Alkohol skyld i flere dødsfald end AIDS

Alkohol skyld i flere dødsfald end AIDS

Udskriv

 

WHO advarer i ny rapport  om at skadelig brug af alkohol  nu er den primære risikofaktor for dødsfald blandt 15-59 årige mænd i verden.

verdenskortOmkring 4% af alle dødsfald i verden i 2009 skyldtes alkohol  - det svarer til 2,5 millioner mennesker - eller næsten en halv million flere end den frygtede sygdom AIDS slog ihjel i samme tidsrum.

Det skriver verdenssundhedsorganisationen WHO i rapporten ’Global status report on alcohol and health’, som netop er udkommet.I rapporten skriver WHO, at folkesundhedsområdet står overfor en vældig udfordring, og at alkoholrelaterede dødsfald er den hyppigste årsag til dødsfald blandt 15-29 årige.
Ni procent af alle dødsfald – 320.000 i alt -  i denne gruppe er forårsaget af for stort forbrug af alkohol, som af WHO kaldes en ikke-smitsom sygdom.
De fleste dødsfald skyldes skader som følge af spritkørsel, vold, ulykker og sygdomme, hvor alkohol spiller en rolle. F.eks. visse cancer-former, hjertesygdomme og skrumpelever.  WHO anslår, at i alt 60 sygdomme kan forårsages af alkohol.

Effektive strategier
WHO anbefaler flere strategier til at begrænse forbruget og de afledte skader:
-    Øget beskatning,
-    Begrænset tilgængelighed
-    Øget aldersgrænse for køb
-    Kort intervention
-    Regulering eller forbud af markedsføring
-    Kampagner til støtte for politiske indgreb


Hele rapporten, herunder fakta-ark om udviklingen i Danmark, kan ses på WHO’s hjemmeside.