magasinet-rus.dk

Forside Forebyggelse Best Practice Bagmænd i kolonihaven

Bagmænd i kolonihaven

Udskriv

De færreste forbinder vel Roskilde Festivalen med kolonihave-stemning, hvide havehegn og soppebassiner – men en gruppe tidligere stofmisbrugere har gjort dette lille stykke dansk kulturhistorie til en del af festivalen gennem de seneste tre år.

Bag idyllen i kolonihaven gemmer sig et mere barsk stykke nutidshistorie: Trods forbud og en massiv indsats fra såvel Roskilde Festivalen som politiet, så eksperimenteres der alligevel med stoffer i stor stil, når der kaldes til festival.

Det gav for tre år siden Unge-netværket Bagmændene ideen til at mødes med de unge festivaldeltagere på en mere utraditionel måde: De indrettede et område i kolonihave- stil med en gammel, graffiti-malet bus som havehus. Bag det lille, hvide hegn kunne festivaldeltagerne slippe det pulserende liv på pladsen til fordel for havemøbler, gratis frugt, vand og masser af kontant rådgivning om stoffer.

- Vi ønskede at møde den enkelte unge på en mere pragmatisk måde end blot ved forbud og kontrol, siger én af initiativtagerne, Christoffer Erichsen.

Har selv haft problemer
Fælles for Bagmændene er, at de alle selv har haft et problemgivende forhold til rusmidler og enten har været eller er i kontakt med Stofrådgivningen, et behandlingssted for unge med misbrugsproblemer.

Med trykte informationsmaterialer, besøg i teltlejrene og samtaler ved bussen har de gennem tre år forsøgt at få andre unge til at tage vare på sig selv, når de var på festival.

- Vi sagde ikke, at de ikke måtte tage stoffer - for det gør de jo alligevel. Vi ville hellere højne deres eget beredskab, hvis det skulle gå galt. Give dem klar besked om, hvordan stofferne virker, og hvem de kan tale med, og hvordan de kan passe på hinanden, hvis der ikke lige er en samarit i nærheden, og så videre, forklarer Christoffer Erichsen, som indtil årsskiftet var ansat som koordinator i Bagmændene.

Øjenhøjde og mindre moraliseren
Han er ikke i tvivl om, at det gav øjenhøjde og mindre moraliseren, at de unge rådgivere selv havde erfaring. Samtidig blev projektet til den ultimative succesoplevelse for flere af de unge.

- De oplevede, at deres egne negative erfaringer kan bruges positivt i forhold til andre. De har oven i købet været på en festival, hvor de måske tidligere har været helt oppe at køre på alle mulige stoffer – og de har haft det sjovt og har kunnet hjælpe andre, uden at bruge stoffer.

Føre ideen videre
Netop nu arbejder en gruppe på et projektforslag, som skal føre ideen videre på dette års festival – ikke nødvendigvis med en bus som hovedkvarter. Som Bagmænd kan man godt stræbe højere og f.eks. byde indenfor i en flyver næste gang.

Når de ikke lige er på festival eller arbejder med rådgivningsprojekter, holder Bagmændene til på Gasværksvej i København. Her har de etableret et socialt fællesskab uden stoffer og med egne spilleregler, som blandt andet betyder, at der ikke må prales med eller romantiseres omkring brug af stoffer. Man spiser god mad sammen, spiller bordfodbold og går i byen. Kort sagt: Skaber netværk, som kan støtte de unge i beslutningen om ikke at lade rusmidlerne styre deres liv.